Hou jezelf niet voor de gek

Een keertje zondigen, dan moet toch mogen? Ik heb het wel verdiend, ik heb het zo moeilijk. Herkenbaar? Wapen jezelf en hou jezelf niet voor de gek. Deze kleine gedachten en slippertjes mogen niet het begin zijn van het einde van je dieet. Een keertje zondigen is inderdaad niet erg, maar let op dat je niet iedere dag toegeeft aan deze gedachten.

Laat je je makkelijk verleiden door een lekker gebakje of een stuk chocolade. Probeer eens deze tip. Iedere keer als je de opwelling voelt om te zondigen, roep dan hardop “Stop, ik laat me niet verleiden!”. Het zal de eerste keer een beetje vreemd zijn, maar dat went wel. Door het hardop te roepen, is het moeilijker te negeren en zal je jezelf hierin gesterkt voelen. Als dit werkt, hoef je het na verloop van tijd niet eens meer hardop te roepen, maar kan je het in je hoofd herhalen.

Een andere tip is om te realiseren hoe teleurgesteld je achteraf bent. Je hebt het nu moeilijk en die reep is heel lekker. Maar hoe voel je je als je die reep op hebt? Inderdaad, nog slechter dan je doet voordat je die reep pakt. Denk er dan aan hoe trots je op jezelf kan zijn als je de reep weerstaat en probeer hier kracht uit te putten. Iedere verleiding die je weerstaat is een overwinning en brengt je dichter bij je doel en je streefgewicht.

Tot slot nog een laatste tip. Merk je dat je vaak in de verleiding komt, dan is het aan te raden je patroon te veranderen. Vermijd kookprogramma’s op tv, loop niet iedere dag langs de taarten winkel of zorgt dat je thuis wat om handen hebt. Wat extreem natuurlijk, maar dat is om het voorbeeld te illustreren. Een hobby kan voor afleiding zorgen, zorg dat je bezig bent en je gedachten niet afdwalen naar foute keuzes.