Hoe zout jouw gewichtsverlies kan verstoren

Als je snel en gezond wilt afslanken, is de juiste zoutinname van essentieel belang. Consumeer je te weinig zout, dan loop het risico dat je lichaam een tekort aan water vasthoudt. Bij teveel zout loop je risico op een verhoogde bloeddruk, osteoporose en laatst maar niet minst: teveel zout werkt als een blokkade op je vetverbranding door vocht niet vrij te geven ter ondersteuning van je metabolisme.

Keukenzout zit in schrikbarend veel producten. Vooral kant-en-klare maaltijden, brood, eten uit blik, kaas en snacks (ook zoete snacks). Eet jij dagelijks uit dit rijtje? Dan heb jij naar alle waarschijnlijkheid genoeg of teveel zout in je lichaam. Je hebt al teveel zout binnen gekregen voor een dag als je één kant-en-klaar belegd broodje bij de supermarkt of tankstation consumeert.

Door een lage zoutinname houd je lichaam minder vocht vast, waardoor de weegschaal na 1 dag al een mooier getal aangeeft. Je kunt 2 kilo lichter zijn, puur en alleen door vochtverlies. Marketeers van afvalmethodieken gebruiken dit helaas al te vaak en claimen dat je tot 5 kilo kunt verliezen per week.

Niet helemaal waar dus. Want je lichaam slaat het vocht weer heel snel op om goed te kunnen functioneren, waardoor je op de weegschaal weer zwaarder bent. Vochtverlies heeft ook een groot effect op je BMI (Body Mass Index), waardoor de BMI berekening slechts een ruwe indicator is voor een gezond gewicht.

Hoe kan zout je helpen met afvallen?

De juiste hoeveelheid zoutinname is essentieel voor een snelle en constante vetverbranding. In plaats van vocht tegen te houden, ondersteunt het juist je metabolisme om vet om te zetten naar bruikbare energie door de optimale vochtbalans vast te houden.

Geraffineerd zout (keukenzout) in Nederland wordt gewonnen door diepe betonnen leidingen de grond in. Daar wordt het steenzout gemengd met zoutwater om daarna te verwerken in de fabriek.  Geraffineerd zout is zodanig aangetast, dat alle belangrijke mineralen en spoorelementen zijn verdwenen. De voedingswaarde van keukenzout is Natrium. Het American Heart Association raadt aan 1500 mg Natrium per dag aan, en daar zit je al snel aan!

Een veel gezonder alternatief is Himalayazout. Dit schonere alternatief heeft een lager Natrium gehalte en wordt gewonnen uit delen opgedroogde oerzee. De verhoudingen zijn niet aangetast en behouden daardoor 84 verschillende mineralen en spoorelementen die je afslanken een boost geven.

Jodium is een spoorelement dat voorkomt in Himalaya en Keltisch zeezout. Jodium geeft een belangrijke prikkel aan het schildklierhormoon. Omdat je schildklier en je stofwisseling nauw samen hangen, kan jodium een positief effect hebben op je ververbranding. Jodium zit in Vis en vlees, en in mindere maten in biologische melk, eieren, brood en yoghurt. Eet je weinig uit dit rijtje of ben je vegetarisch? Dan kun je beter keukenzout vermijden en Himalaya of Keltisch zeezout gebruiken als alternatief.

Denk je dat jij teveel zout binnen krijgt? Met deze tips kun je er snel grip op krijgen:

  • Geen chips meer, hoe lekker ze ook zijn. Chips, koekjes en toastjes bevatten erg veel zout. Vervang deze snacks door een gezonder alternatief zoals wortel of een handje ongezouten noten.
  • Gezouten noten eruit, ongezouten noten erin. Met een flink handje gezouten noten ben je snel over de maximale zoutinname heen. Vervang gezouten noten door ongezouten rauwe noten.
  • Bak zelf je brood. Brood is door de hoeveelheid koolhydraten een boosdoener voor een slank lichaam. Vraag je bakker eens voor brood met relatief weinig zout of bak het zelf Himalaya of Keltisch zeezout.

Neem de drie bovenstaande tips ter harte en een gezonde en natuurlijke producten (en vermijd alcohol zo veel mogelijk) en je zult snel je overtollig lichaamsvet verbranden.