Verlaag je cholesterol met koolhydraatarme voeding

Heb je last vaan een te hoog cholesterol? Grote kans dat je daarvoor bij de huisarts loopt. Wellicht heeft deze je medicijnen gegeven om te proberen je cholesterol te verlagen.

Maar medicijnen werken in veel gevallen niet. En als ze wel werken, hebben ze vaak allerlei bijverschijnselen die niet prettig zijn.

Een te hoog cholesterol is net zo eenvoudig te verlagen als hoe hij te verhogen was: door middel van voeding. In dit artikel leggen we je uit hoe koolhydraatarme voeding je kan helpen om je cholesterol te verlagen. Het volgen van een koolhydraatarm dieet zal je dan zeker helpen om een lager cholesterol te verwezenlijken.

Te hoog cholesterol

Een te hoog cholesterol is een typisch westers verschijnsel. Het komt voort uit ongezonde voeding. Teveel vet eten zorgt ervoor dat je lichaam heel hard moet werken om alle voedingsstoffen van elkaar te scheiden. Daardoor slibben onder meer je aderen dicht en krijgt bloed het moeilijk om door je aderen heen te stromen.

Allerlei verschijnselen zijn het gevolg: je bloeddruk stijgt, je conditie wordt minder sterk, je weerstand vermindert en ga zo maar door. Een te hoog cholesterol is een welvaarsziekte.

Huisarts en medicijnen

Een te hoog cholesterol gaat in de meeste gevallen gepaard aan andere welvaartsziekten, zoals overgewicht, een te hoge bloeddruk en misschien zelfs wel diabetes. Voor de huisarts is het dan ook vaak zoeken naar een oplossing. Want hoe verlaag je de cholesterol zonder dat je de bloeddruk verhoogt? Het mag duidelijk zijn dat medicijnen wel kunnen helpen, maar niet de oplossing zijn.

De oplossing ligt veel meer voor handen: gezondere voeding.

Gezonder eten voor een lager cholesterol

De reden dat je cholesterol zo hoog is geworden, heeft te maken met je voeding. Waarschijnlijk at je veel verzadigde vetten (ongezonde zuivelproducten) en koolhydraten. Die voedingsstoffen zorgen ervoor dat je dikker wordt en ongezonder. Een te hoog cholesterol komt dus door verzadigde vetten en koolhydraten.

Om af te rekenen met een te hoog cholesterol zal je dus moeten zorgen dat je minder van die producten binnen krijgt. Koolhydraatarme recepten kunnen daar heel goed bij helpen. Er zijn talloze koolhydraatarme producten die je kunnen helpen om een goede maaltijd op tafel te zetten zonder koolhydraten en zonder ongezonde ingredi├źnten.

Op die manier kun jij voor jezelf zorgen dat je cholesterol weer lager wordt.

Maar je doet nog meer

Door koolhydraatarme recepten te bereiden doe je eigenlijk nog veel meer dan alleen zorgen dat je cholesterol omlaag gaat. Je zorgt er namelijk ook voor dat je bloeddruk verlaagt, je vet verbrandt (koolhydraatarme voeding helpt je bij het afvallen!) en je lekkerder in je vel komt te zitten vanwege meer conditie en uithoudingsvermogen.

Mensen die koolhydraatarme gerechten eten, voelen zich dan ook vaak gelukkiger dan mensen die dat niet doen. Je kunt zelf bepalen of je een koolhydraatarm dieet volgt of het zonder dieet (maar gewoon met een kookboek of receptensite) doet.

Conclusie

Een te hoog cholesterol is een groot probleem onder westerlingen. Je cholesterol verlagen geeft vaak bijwerkingen en is gecompliceerd vanwege de vele andere kwaaltjes waar je ook vaak mee te maken hebt.

Wat echt helpt is het bereiden en eten van koolhydraatarme gerechten. Sterker nog: deze gerechten zorgen er ook voor dat je gezonder wordt en geven je een gelukkig gevoel.