Voor sommige mensen is het de meest normale gang van zaken om zo nu en dan eens naar de fysiotherapeut gaan, terwijl anderen het maar een spannend gebeuren vinden. Voor die laatste groep hebben we in dit artikel de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje gezet. Hieronder volgen de meest gestelde vragen aan de fysiotherapeut.

Worden alle behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar?

In principe worden niet alle behandelingen vergoed door de fysiotherapeut. Dat heeft namelijk te maken met in hoeverre je verzekerd bent bij de zorgverzekeraar. Heb je een basisverzekering? Dan worden alleen sommige chronische aandoeningen vergoed door de zorgverzekeraar. Wanneer je aanvullend verzekerd bent bij de zorgverzekeraar dan worden er wél behandelingen vergoed, de hoeveelheid behandelingen die vergoed worden is afhankelijk van de verzekering die je hebt bij de zorgverzekeraar.

Bron: Rijksoverheid

Hoe lang duurt een behandeling bij de fysiotherapeut?

Een behandeling bij de fysiotherapeut duurt meestal een half uur. Het kan net iets korter of iets langer zijn, afhankelijk van de klacht die je hebt. Daarnaast is er ook nog eens de intake die meestal los staat van de daadwerkelijk behandeling. Een intake bij de fysio duurt meestal zo’n 45 minuten tot een uur. Tijdens de intake stelt de fysiotherapeut je vragen en probeert hij of zij de diagnose te stellen voor je klacht. Daarnaast wordt er ook gekeken naar je levensstijl om te bepalen of hier eventueel een aanpassing in gemaakt moet worden.

Heb je een verwijzing nodig van de huisarts om naar de fysiotherapeut te gaan?

Vroeger was het zo dat je een verwijzing van de huisarts nodig had om naar de fysiotherapeut te gaan. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Tegenwoordig is het zo dat je op eigen houtje een afspraak kunt maken bij de fysiotherapeut wanneer je denkt dat hij of zij je kan helpen bij een behandeling. Je kunt dan gewoon langskomen bij de fysiotherapeut voor een behandeling. Wel is het zo dat, wanneer de fysio denkt dat hij/ zij je niet kan helpen, de fysio je ook weer kan doorverwijzen. Bijvoorbeeld wanneer de klacht niet goed te behandelen valt door hem of haar. Je kunt dan naar de huisarts of het ziekenhuis worden doorverwijzen voor de verdere aanpak van je klachten. Wat doe je na de behandelcyclus om fit te blijven?

Voor welke klachten kun je terecht bij de fysiotherapeut?

In principe kun je bij de fysiotherapeut terecht voor klachten aan het gehele beweegapparaat. Dat betekent eigenlijk voor alle klachten die met het bewegend lichaam te maken hebben, dat je daarmee terecht kunt bij de fysiotherapeut.

Wel verschilt het van fysiotherapeut tot fysiotherapeut welke behandelingen er worden aangeboden. De ene fysiotherapeut is gespecialiseerd in bijvoorbeeld bekkenfysiotherapie terwijl een andere fysiotherapeut weer goed is in sportfysiotherapie. Zelf heb ik bijvoorbeeld een fysio in Gaanderen waar ik altijd naartoe ga die geen bekkenfysiotherapie aanbiedt. Toen ik laatst last had van mijn bekken ben ik zelfs op verzoek van hem naar een andere fysio gegaan.

Hoe weet ik of een fysiotherapeut goed is?

Vaak weet je van mensen in de omgeving wel of ze tevreden zijn over de fysiotherapie die wordt aangeboden. Op het internet kun je ook de waarderingen voor de betreffende fysiotherapeut zien (ZorgkaartNederland).