Omega 3, ook wel visolie, wordt al een lange tijd gezien als een wondermiddel wat je lichaam veel voordelen biedt. De vetzuren in deze olie heeft je lichaam nodig om gezond te blijven. Zoals de naam al doet vermoeden is omega 3 voornamelijk in vissoorten te vinden. We gaan alle voordelen met je delen.

Wat is omega 3 precies?

Omega 3 is dus visolie en wordt gewonnen uit visweefsel. Meestal is het afkomstig uit vette vis zoals haring, ansjovis, tonijn of makreel. De vetzuren in deze visolie bieden veel gezondheidsvoordelen. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt dan ook aan om 1 of 2 porties vis per week te eten.

Veel mensen komen niet aan deze aanbevolen hoeveelheid vis. Zij kunnen visolie supplementen nemen om genoeg omega 3 binnen te krijgen. Deze bestaat vaak uit ongeveer 30% omega 3 en voor 70% uit andere vetten. Ook bevat het vaak vitamine A en D.

Goed voor de hersenen

De eerste goede eigenschappen waar omega 3 invloed op heeft, zijn het functioneren van de hersenen. Visolie zou zorgen voor een beter concentratievermogen en een verhoogde focus. Niet alleen volwassenen hebben hier baat bij, maar ook kinderen kunnen hun voordeel halen uit visolie. Voor kinderen draagt het ook bij aan de groei van de hersenen en het verbeteren van het geheugen.

Ook is er bewezen dat visolie je hersenen kan beschermen tegen stemmingswisselingen en dat het preventief kan werken tegen psychische aandoeningen zoals bijvoorbeeld depressie. Naast het leervermogen verbeteren en het geheugen te ontwikkelen, helpt het ook bij je stemming en gedrag.

De gezondheid van je hart

Visolie heeft ook een zeer positieve werking op je hart- en bloedvaten. Vooral de cholesterol ervaart er een positief effect van. Het zorgt voor een toename van het goede HDL cholesterol en een vermindering van het slechte LDL cholesterol. Visolie draagt op deze manier bij aan de algehele gezondheid van je hart.

Herstel na het sporten

Van omega 3 worden je spieren ook blij. De omega 3- vetzuren helpen bij het spierherstel. Na een zware inspanning zal omega 3 helpen om je spieren weer te herstellen. Het is geen vervanging voor een gezond dieet, maar als aanvulling als je veel sport kan het zeker geen kwaad. Eet bijvoorbeeld na zware inspanning wat kwark, aangezien eiwitten ook het herstel van de spieren ondersteunen en vul dit aan met een visolie supplement. Daarnaast blijft 1 à 2 keer per week gezonde vette vis eten ook belangrijk.

Tip: Davitamon