Wanneer een rustdag te nemen … en wanneer doorzetten?

Het kan heel moeilijk zijn om te weten wanneer je een rustdag van sporten moet nemen en wanneer je juist moet doorzetten. Volgens de personal trainers van Kaizen gym, zal het hebben van geen rustdagen meer kwaad doen dan goed. Dit, omdat je lichaam een vrije dag nodig heeft om spieren op te bouwen en te laten groeien. Maar te weinig beweging levert ook geen resultaat op… dus hoe vind je nou eigenlijk een balans? Lees verder de deskundige adviezen die je nuttig zou kunnen gebruiken in je personal fitness levensstijl.

Wanneer neem je een rustdag?

In de personal fitness wereld zijn er geen regels voor wanneer je een rustdag moet nemen, omdat het antwoord van je trainingszwaarte, je doelen en zelfs je biologie afhangt. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren, want elke persoon is een anders.

Alhoewel er geen vaste fitness regels zijn, zijn er wel enkele gevallen of situaties waarbij je een rustdag moet overwegen.  Deze zijn:

  • Pijn (Het is vrij normaal om een beetje pijn te voelen na een intensieve personal fitness training, maar wanneer de pijn een week of langer aanhoudt, dan is het zeker de moeite waard om een rustdag te nemen).
  • Twijfelachtig (Personal fitness daagt zowel het lichaam als de hersenen uit, dus als je met twijfel gedachten zit, is het zeker verstandig om dit in acht te nemen).

Als je bijvoorbeeld iemand bent die enthousiast is om te trainen en je merkt dat dat gevoel is verdwenen, is dit waarschijnlijk een teken dat je lichaam genoeg heeft gehad en een pauze nodig heeft, zelfs als het door jouw personal trainer ingedeelde schema hiermee niet overeenkomt! Een paar vrije dagen kan precies zijn wat je nodig hebt om je vonk weer in leven te brengen.

  • Blessures (Je wilt er altijd voor zorgen dat je de tijd neemt om te rusten als je je onwel voelt of als je gewond bent. Je lichaam heeft echt de tijd nodig om te rusten en te herstellen!).

Bij blessures is het belangrijk een paar dagen “verlof” te nemen van personal fitness. Pak je rust en laat de tijd zijn herstelwerk doen!

  • Uitgedroogd (Enkele tekenen van uitdroging zijn: droge mond, extreme dorst en donkergekleurde plas).

Als je uitgedroogd bent, is het zeker niet het moment om je te focussen op je personal fitness doelen, omdat zweten dit veel voorkomend probleem alleen maar zal verergeren. Neem een dag of meer vrij om je vochtniveau weer normaal te krijgen (en vergeet niet om meer water te drinken, het liefst naar een gallon per dag).

Wanneer doorzetten?

Meestal heb je maar één rustdag nodig. Andere keren (bij blessures bijvoorbeeld) neem je het liefst een paar dagen vrij. Het komt allemaal neer op het luisteren naar je lichaam.

Wanneer je de bovengenoemde waarschuwingssignalen niet meer hebt, is het misschien tijd om die gewichten weer te pakken!

Veel plezier met je training en je kunt je hier aanmelden voor Kaizen Gym nieuwsbrief om up-to-date te blijven.

Kaizen Gym
Schinkeldijkje 16N
1432 CE Aalsmeer